ADHD – begrijpen en diagnostiseren

Heeft u ooit het gevoel gehad dat uw gedachten door uw hoofd razen? Vindt u het moeilijk om langdurig gefocust te blijven op één taak? Bent u vaak vergeetachtig? Dit kunnen tekenen zijn van Attention Deficit Hyperactivity Disorder, ofwel ADHD.

Wat is ADHD?

ADHD is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de aandacht, impulsiviteit en hyperactiviteit van een persoon. Het komt vaak voor bij zowel kinderen als volwassenen en kan aanzienlijke invloed hebben op verschillende aspecten van het dagelijks leven, zoals schoolprestaties, werk, relaties en zelfbeeld.

De criteria voor ADHD

Om te bepalen of iemand ADHD heeft, moeten we de diagnostische criteria van de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition) volgen. De criteria omvatten symptomen zoals:

  • Aandachtsproblemen: Moeite met het volgen van instructies, het organiseren van taken, het vermijden van taken die langdurige mentale inspanning vereisen, …
  • Impulsiviteit: Handelen zonder na te denken over de gevolgen, onderbreken van anderen, moeite hebben met wachten op hun beurt, …
  • Hyperactiviteit: Onrustig bewegen, moeite hebben met stilzitten, praten zonder te stoppen,…

Om een definitieve diagnose te stellen, is het van cruciaal belang dat u contact opneemt met een gekwalificeerde psycholoog of psychiater. Ze zullen een uitgebreide evaluatie uitvoeren, waaronder interviews, observaties en beoordelingsschalen om te bepalen of u aan de criteria voldoet.

Hoe leren omgaan met ADHD?

Gelukkig is ADHD een aandoening die goed te beheren is, en er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar. Het behandelplan kan variëren van psycho-educatie, gedragstherapie, medicatie tot coaching in vaardigheden. Een professionele psycholoog kan u helpen bij het ontwikkelen van een gepersonaliseerd behandelplan dat het beste bij uw behoeften past.

Daarnaast zijn er ook stappen die u zelf kunt nemen om uw leven met ADHD te verbeteren. Dit omvat het aanleren van strategieën voor time-management, het verminderen van afleidingen, het regelmatig bewegen en het verbeteren van slaapgewoonten. We kunnen u begeleiden bij het leren van deze vaardigheden en u helpen om uw kwaliteit van leven te verbeteren.

Bij onze psychologiepraktijk zijn we toegewijd aan het bieden van professionele ondersteuning aan individuen met ADHD en hun families. We geloven in een holistische benadering om u te helpen uw potentieel te maximaliseren en een bevredigend leven te leiden.

Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken voor een uitgebreide evaluatie en om te bespreken hoe we u kunnen ondersteunen bij het leren omgaan met ADHD.

Scroll naar boven